Browar-Baltow-logo-
SKLEP ONLINE

„Bo Wola woli piwo…” z Bałtowa

Browar Bałtów w najlepszej 20 -stce browarów rzemieślniczych w Polsce i za granicą. Dzięki temu rankingowi pojawiliśmy się na pierwszym Festiwalu Im. Haberbuscha i Schielego w Warszawie. Jednak to, co tam usłyszeliśmy, było dla nas ogromnym wyróżnieniem.

Festiwal piwa im. Haberbuscha i Schielego

W Warszawie na Woli, przy ulicy Grzybowskiej, 23-25 września 2022 roku odbyła się pierwsza edycja festiwalu, poświęconego dwóm postaciom (Haberbusch, Schiele). Dzięki nim niegdyś w stolicy pojawiły się pierwsze ogródki piwne.
Piwo w Warszawie warzy się od ponad 500 lat, a Wola była kiedyś prawdziwym browarniczym zagłębiem. W XIX wieku przy ul. Grzybowskiej mieściło się aż 18 browarów, a najsłynniejszym był powstały w 1846 roku Browar Haberbuscha, Schielego i Klawego, zwany „ziemią obiecaną”. Uznawany był za jeden z największych browarów w Królestwie Polskim. Jeden z najistotniejszych na browarniczej mapie Europy funkcjonował do czasów II wojny światowej. Niestety, wybuch wojny zmienił oblicze tego miejsca – zbombardowane kamienice, doszczętne spustoszenie. W czasach powojennych browar często zmieniał
swoje nazwy oraz właścicieli. W 1970 roku Warszawskie Zakłady Piwowarskie produkowały piwo o nazwie „Królewskie”, zaś dwa lata później była tu wytwórnia coca-coli. Przedsiębiorstwo upadło, a wraz z nim cała dzielnica. Historia lubi zataczać koło — i tak oto po wielu latach w tym historycznym miejscu możemy podziwiać „Browary Warszawskie” w nowej odsłonie. Gdy w 2017 r. rozpoczęto prace budowlane stało się jasne, że tylko taka nazwa tego miejsca jest w stanie oddać szacunek przeszłości. W 2021 roku browar uruchomił warzelnię i pielęgnuje tradycje dawnej Woli. Miło nam, że nasz bałtowski browar rzemieślniczy mógł uczestniczyć w festiwalu i stać się w ten sposób częścią polskiej browarniczej tradycji.

Nagroda publiczności dla…Browaru Bałtów!

Warszawski festiwal był także miejscem „piwnej rywalizacji”- piwa oceniano w różnych kategoriach. W trakcie festiwalu swoje zdanie mogła wyrazić także publiczność, która mogła zagłosować na NAJLEPSZY BROWAR. Okazało się, że festiwalowiczom najbardziej przypadło do gustu nasze piwo. Pierwsze w Polsce – piwo miodowo-propolisowe tworzone w bałtowskim browarze! „Gdy festiwal dobiegł końca, usłyszeliśmy werdykt: nagrodę publiczności zdobył Browar Bałtów. Byłam szalenie wzruszona i jednocześnie dumna, że spośród tak wielu wyśmienitych smaków piwa, których mieli okazję spróbować goście festiwalu „Browary Warszawskie”, właśnie nasze piwo zyskało największe uznanie” – mówi Julita Łata, jedna z członkiń ekipy BB na warszawskim festiwalu.


Udostępnij