Browar Bałtów oferuje już sześć gatunków piwa. Miłośnicy piwnego trunku mogą delektować się: pilsem, lagerem, piwem miodowo-propolisowym, American Pale Ale, piwem pszenicznym oraz stoutem owsianym.
Jak powstaje bałtowskie piwo?
Proces produkcji piwa zaczyna się od ustalenia receptury i przygotowania surowców. Podstawą każdego piwa jest słód, czyli skiełkowanie ziarna zbóż zawierającej enzymy. Te z kolei potrzebne są do rozkładu skrobi zawartej w samym ziarnie. Podstawowym słodem, który używany jest przy produkcji każdego piwa, jest słód pilzneński. Charakteryzuje się jasną barwą i łagodnością, co więcej zawiera dużo enzymów, które potrzebne są do rozłożenia skrobi na prostsze cukry. W procesie fermentacji to one zostają przetworzone na alkohol.
Do produkcji piwa pszenicznego wykorzystywane są słody wytwarzane z innych odmian zbóż, takich jak pszenica, owies lub żyto. Poza podstawowymi słodami dodajemy także pszeniczny, który sprawia, że piwo ma kremową pianę, odpowiednią teksturę, jest mglisto-białe.
Piwo pszeniczne
To piwo mocno nagazowane i orzeźwiające, które skutecznie gasi pragnienie. Kosztując bałtowskie piwo pszeniczne, wyczuwalne w smaku będą goździki i banany. Próbowałeś już piwo pszeniczne? Który aromat jest bardziej wyczuwalny?
Lager
Do powstania tego gatunku piwnego używamy słodu pilzneńskiego, który pochodzi z jednej z najlepszych słodowni na świecie. Jednak aromatu oraz jego smaku nadają kunsztownie dobrane przez naszych browarników słody karmelowe. To sprawia, że bałtowski lager jest delikatny, mniej goryczkowy, a wśród słodowych smaków wyczuwalna jest nuta chlebowa. Barwa lagera to głębia bursztynu, nakryta mocną, kremową pianą.
American Pale Ale (APA)
To wyraziste w smaku, mocno chmielowe piwo, w którym poza tradycyjnymi chmielami znajdują się także odmiany chmieli nowofalowych (pochodzących z Ameryki). Znajdziemy tu nurty ziołowe, przyprawowe żywiczne a przede wszystkim cytrusowe. Obfita paleta smaków wskazuje obecność licznych owoców, a piwnej uczty dopełnia treściwa, długo utrzymująca się piana.
Pils
Doskonale zbalansowane, bardziej wyraziste z wyczuwalną goryczką, która skupia zmysły tylko na chwilę, akcentując smak pilsa. Nie dominuje długo ze względu na pojawiające się inne składniki, w tym chmiel „Mandarina”, który za sprawą cytrusowo-kwiatowej nuty jest źródłem egzotycznej zmysłowości.
O produkcji piwa…
Jak wiemy, drożdże w produkcji piwa są bohaterem głównym — one produkują alkohol. Piwa dzielimy na dwa podstawowe typy: ze względu na rodzaj fermentacji wynikający z użytych drożdży i temperatury. Piwa produkowane z użyciem drożdży dolnej fermentacji to – LAGER. Pracują zazwyczaj w granicach 8-12 stopni C. Natomiast drożdże górnej fermentacji zwane ALE, zawierają wiele związków smakowych (nuty owocowe, nektarowe, korzenne, ziołowe czy przyprawowe). Do wytworzenia tego rodzaju piwa drożdże muszą pracować w temperaturach 15-25 stopni, a proces fermentacji trwa zdecydowanie krócej niż w przypadku lagerów.
Po dodaniu drożdży rozpoczyna się czas aklimatyzacji oraz rozmnażania. Na początku odbywa się proces tlenowy, który powoduje rozmnożenie drożdży. Kolejno w warunkach beztlenowych odbywa się fermentacja, podczas której wytwarzany jest alkohol oraz dwutlenek węgla (produkt uboczny). Kolejnym etapem jest chłodzenie piwa, wtedy też zachodzą procesy fizyczne i chemiczne, mające na celu wyklarowanie piwa. Na końcowym etapie po usunięciu drożdży, piwo należy nagazować tlenkiem węgla. Tak przygotowane piwo gotowe jest do rozlewu.
Piwo miodowo-propolisowe
Jedyne w Polsce tego typu piwo, które jest efektem połączenia pszczelarskiej wiedzy z doświadczeniem piwowarów. Znakomity trunek jest treściwy, pełny smaku, aromatu, w którym przebijają się nuty kwiatowe. Wybierając piwo miodowo-propolisowe nie znudzicie się jego smakiem, gdyż nie jest zbyt słodki, a tym samym idealnie schłodzone — orzeźwiające.
To piwo, które może pochwalić się popularnością wśród warszawskiej publiczności. Otrzymało także nagrodę: Karft Roku 2022. Tutaj więcej.
Stout owsiany
Ciemne piwo, górnej fermentacji o charakterystycznych nutach kawowych, karmelowych oraz czekoladowych. W naszym piwie szczególnym dodatkiem są płatki owsiane, które sprawiają, że piwo staje się gładkie. Bałtowski stout został wytworzony ze słodu Pale Ale z dodatkiem słodów ciemnych. Skład piwa uzupełniły słody: czekoladowo-przeniczne, carafa3, palony jęczmień — special W, monachijski 2. Słody pochodzą ze słodowni Weyermann, natomiast chmiele pozyskaliśmy od polskich producentów.